Doğal salep yüksek rakımlarda az miktarda yetişen bu vahşi orkidelerin kök kısımlarının işlenmesiyle yapılır. Halk arasında çayır çiçeği çam gülü de denen bu çiçeklerde en fazla iki kök bulunur. Tek tek elle zedelenmeden orkideler topraktan sökülür. Kökleri önce fırçalanır sonra sütle yıkanır ve asılarak gölgede kurutulur. Kurutulan kökler daha sonra değirmenlerde çekilerek toz haline getirilir. Bu zahmetli işlemin yanı sıra nadir de bulunur. 1 kilo salep yaklaşık 2500 orkide kökünden çıkar. Bu sebeple doğal katkısız salep çok değerli ve az bulunurdur.
Doğal saleplerde glikomanan adı verilen bir madde bulunur bu madde sütle şişer ve yoğunlaşır. 1 litre süte 1 dolu çay kaşığı (3-4 gr.) yeterli olur. Doğalsa; kıvam arttırıcıya, nişastaya gerek olmaz. Salep içeceği olarak satılan içecekler doğal orkide kökünden yapılmadığı zaman bol kimyasal ve aroma vericiler içerebilir.
Doğal salep süt ve az şeker ile pişirildiği zaman gribe ve soğuk algınlığına karşı doğal bir kalkandır. Göğsü yumuşatır, öksürük ve bronşite iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır. Bağırsak tembelliğini giderir. Hasarlı dokuları iyileştirir. Kış aylarında boza ile birlikte en çok tercih edilmesi gereken içeceklerdendir. Hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.
Ürüne ait yorum bulunmamaktadır.
Doğal Ev Eriştesi 500 gr
Cevizli Güllü Lokum Kg
Lolorosso
Hellim Peyniri 250 gr Halisköy
Cennet Lokumu
Tombul Biberiye Turşusu 630 gr
Elma Yeşil
Güveç Tencere
Günseven Şalgam 1 Lt
Kereviz
Twix With Crunchy Biscuit Pieces 200 gr
Boşnak Tatları Acı Sos 280 gr